Pizza

Sveriges största pizza

I Sverige äts många pizzor varje år och maträtten är så populär att man anser den vara en del av den svenska matkulturen. Pizza sattes på menyn i Sverige för första gången 1968 och 1969 öppnades den första pizzerian i Stockholm. Samma år föddes tanken på att servera pizzasallad tillsammans med maträtten. Pizzasalladen kommer från Kroatien och serveras ännu idag till de flesta pizzor. I Neapel i Italien skapades den första pizzan någonsin vilket skedde under 1500-talet. Pizza ingår i det italienska köket och har en speciell plats bland napolitanska maträtterna. I Sverige har en trend börjat med att skapa de största pizzorna som man någonsin har sett.

Enköping har den största pizzan

I Enköping bakas Sveriges största pizzor. Restaurangägaren Simon Kachoa har skapat en pizza som är 3-4 gånger större än en vanlig pizza. Den är för stor för att en person ska kunna äta den själv, säger Simon Kachoa. På pizzan finns kött som oxfilé, fläskfilé och dessutom salami och skinka. Det finns också räkor, fetaost, pommes frites, kebab och grönsaker som tomat, jalapeños, paprika och gurka. Fyra såser finns även på pizzan. Det är tänkt att 4-5 personer ska dela på pizzan och den kostar 399 kronor. Hitintills har sju personer beställt pizzan men Simon Kachoa tror att fler kommer att beställa den, tack vare reklamen på Facebook,

Populäraste pizzorna i Sverige

Enligt webbsajten Pizza.nu ligger kebabpizzan på första plats över de mest populära pizzorna i Sverige. Receptet på en kebabpizza kan skilja beroende på vilken pizzeria det är. Kebabsåsen är också något som de flesta har sitt speciella recept på. På andra plats finns Capricciosa som är en pizza med skinka, tomat, ost och svamp. På svenskarna tio-i-topplista finns förutom kebabpizza och Capricciosa även Vesuvio, Hawaii, Black and White, Quattro Stagioni, gyrospizza och Acapulco. Nyårshelgen är den tid då vi äter mest pizza under hela året. Pizzakonsumtionen sjunker under sommaren, men ökar under helger och i samband med att man får lön.

techcompass