Pizza

Populäraste pizzorna

populäraste pizzorna 2Kebabpizzan vinnare enligt webbsajten pizza.nu rapporterar Göteborgsposten. Man undersökte vilka pizzor som var svenskarnas favoriter och kebabpizzan framstod som en klar favorit då hela åtta procent av 13 259 pizzor, runt 1060 stycken av de som beställdes under perioden mars till augusti månad, var just kebabpizzor. På en hedrande andraplats kom pizzan Capricciosa.

Även internetsajten onlinepizza.se utser kebabpizzan till svenskarnas favoritpizza. Näst efter den egenkomponerade pizzan som ofta är en variant av en pizza där någon ingrediens tagits bort eller lagts till en pizza, exempelvis Marinara utan musslor.

I Sverige har man alltså lyckats sammanföra den italienska pizzan med det turkiska köket –uppenbart en framgångsrik kombination av undersökningen att döma.
På en tredje plats i undersökningen hamnar pizza Capricciosa, som består av en fyllning av skinka, tomat, ost och svamp.

 

Den italiensk/turkiska fyllningen
Den populära kebabpizzans fyllning kan variera på olika orter i Sverige. Tomat, ost och kebabkött är dock tre nödvändiga ingredienser. En del pizzerior lägger till även rödlök och feferoni. Den obligatoriska kebabsåsen är höljd i dunkel, ofta tillagad efter ett eget hemligt recept. Därför skiljer den mycket i både smak och textur mellan olika pizzerior.

 

Svenskarnas tio-i-topp
Tio-i-topp, bland svenskarnas favoritpizzor enligt onlinepizza.ses undersökning återfinns förutom den Helt egna varianten, Kebabpizzan och Capricciosan, följande pizzor i ordning efter placering med Vesuvio på en fjärdeplats, följd av: Hawaii, Black & White, Quattro stagioni, Kycklingpizza, Gyrospizza, och Acapulco.

 

Högsäsong för pizza
Det råder bråda dagar för landets pizzabagare kring nyårshelgen. Nyårsdagen är den dag på året som det frossas som allra mest i pizza. Då säljs dubbelt så mycket pizza jämfört med en vanlig bra dag. Suget efter pizza är också stort efter helger och i samband med löning.

Däremot sjunker pizzakonsumtionen under sommarmånaderna.

 

Dietisten om kebabpizza
Om du frågar en dietist så är kebabpizzan inte det mest lämpliga att äta. Här pekar hon på att en pizza dels är bakad på vitt bröd och att den innehåller ganska många kalorier och att det är en stor portion. Såsen är inte heller den riktigt okej att äta. Enligt dietisten kan pizza aldrig bli nyttigt. En pizza kan gemene man unna sig någon enstaka gång, om man i övrigt äter en bra kost.

 

För den som lagt på sig vikt till följd av för mycket pizzaätande finns hjälp att få. Plastikkirurgen.com erbjuder bland annat fettsugning.

Taggar:
techcompass