Pizza

Pizzans historia

Även om de flesta tänker att pizzan har sin härkomst från Italien så är bakandet av pizza i bagerier med brinnande ugnar något som gjorts sedan urminnes tider. Det kan liknas vid de bröd med fyllning som eldgräddats även i andra regioner och länder. Därmed är det svårt att hänföra pizzabakandets ursprung till Italien.

År 997 förekommer själva ordet “pizza” på medeltidslatin för första gången. I Neapel avsåg ordet en galette-brödskiva under 1500-talets Italien.  Fast brödet utan fyllning var känt tusentals år tidigare.

 

Pizzabrödet
Redan före 500-talet f.v.t fick antikens greker för sig att baka bröd i runda, platta former. Man hade också idén att lägga ett pålägg. Till favoriterna hörde ofta en kombination av olivolja, gröna blad och vissa kryddor. Ibland toppades anrättningen med vissa typer av kött samt även dadlar och annan frukt, dock var bladen typiska. Antikens greker toppade inte sina bröd med mozzarellaost, som ju är av italiensk härkomst och dyker upp längre fram i historien.

I Italien är det förmodligen Focaccian som är föregångare till pizzan. Focaccian kommer från regionen Ligurien. Focacciadegen består, liksom pizzadegen, av mjöl med mycket gluten, matolja, vatten, salt och jäst, varför degens struktur liknar pizzans.Historia 1

 

De klassiska tillbehören
Den klassiska tomatsåsen kan först ha börjat tillagas tidigast under 1500-talet eller 1600-talet. Detta eftersom tomatplantan härstammar från det som idag är Peru i Sydamerika och man inte började föra tomater till Europa förrän tidigast då. Det kan dock ha dröjt ända till slutet av sjuttonhundratalet innan man lagade pizzor med tomater.

Idén till pizzan med tomatsås och fyllning kom kanske från Peru där ett annat sorts bröd bakades redan århundraden före vår tid. Tomatsåsen ingick i den fruktbaserade fyllningen. Eftersom det rådde brist på kött strödde man ytterst lite i fyllningen.

Idén att toppa pizza med ost fick man i Italien år 1889. Det var den napolitanske kocken Raffaele Esposito som låg bakom den idén då han hyllade drottningen Margherita med en pizza vars färger representerade den italienska flaggan. Grönt från basilika, vitt från mozzarellan och med sås gjord på röda tomater. Därav att originalpizzan Margherita kommer från Neapel. Pizzan är således napolitansk och den kom att vandra norrut med arbetskraftsinvandringen efter andra världskriget.

Taggar:
techcompass