Pizza

Pizzabagare

Yrket pizzabagare återfinns inom restaurangbranschen. Vanligen lärs pizzabagaren upp på arbetsplatsen, även om en utbildning för arbete inom restaurang är bra att ha, eller komplettera med, särskild för de som önskar starta eget och driva eget inom restaurangnäringen, storhushåll eller hotell.

 

Pizzabagarens arbetsuppgifter
Till pizzabagarens arbetsuppgifter hör mycket förarbete, som att göra pizzadeg och preparera de olika fyllningarna till de pizzor som erbjuds i menyn. Alla ingredienser till fyllningarna ska finnas till hands då beställningarna börjar komma in.

En restaurangbakad pizza består i att degen bakas ut, fylls och gräddas i ugnen, först på kundens beställning. Så arbetet kan upplevas som stressigt då många beställningar kommer in mer eller mindre samtidigt.

Fyllningarna hackas, skivas och rivs. Det är oerhört viktigt med god livsmedelshygien. Fyllningarna bör därefter förvaras kylda för att undvika bakterieväxt och att kunderna blir matförgiftade på grund av dålig hygien hos pizzabagaren.Pizzabagare 2

 

Annat än pizzor
På många pizzerior serveras även annan mat. Det kan handla om allt från sallader till olika former av pasta som lasagne, piroger, pajer, bakad potatis och soppor.

 

Pizzabagare som egenföretagare
Det går alldeles utmärkt att vara egenföretagare som pizzabagare. Förutom själva pizzabakandet tillkommer arbetsuppgifter som inköp, marknadsföring, personal, budget och redovisning.

 

Utbildning inom restaurang
Utbildning finns inom gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram, fast motsvarande utbildning kan även finnas inom Komvux.

 

Tävling i pizza
I Italien, i Parma hölls i år, 2014, pizza-vm. De 600 deltagarna, kom från 35 länder.

Vinnaren av denna prestigefyllda tävling, var Johnny Di Francesco, 36, från Melbourne i Australien och det är alltså här som världens bästa pizza serveras. Numera kallas världsmästaren helt enkelt för Mr. Pizza.

 

Riskfyllda situationer
Undvik att lämna bilen olåst och obevakad under pizzaleverans. En restaurangägare i Luleå fick sin bil stulen närnhan levererade pizza. Dock fick han tillbaka den efter egen spaning och med polisens benägna bistånd.

Till andra riskfyllda situationer som bör undvikas hör att undvika att försätta sig i en liknande situation som mannen som arbetade på en pizzeria hamnade i då han erbjöds 20 000 kronor för att ha sex med en kunds fru i kundens hem.

Minimerar man riskerna för att hamna i riskfyllda situationer och att man håller god livsmedelshygien, bakar goda pizzor och erbjuder en hög servicenivå bör arbetet som pizzabagare i egen regi gå galant.

Taggar:
techcompass