Pizza

Panpizza

Panpizza är en av många variationer som finns på pizza. Namnet kommer av engelskans pan, ”panna”, och syftar alltså inte på rättens ingredienser utan på sättet den tillagas, i en panna. På grund av det försvenskas ibland namnet till pannpizza. Det är på grund av att den tillagas i en långpanna eller en form som pizzan får sin karakteristiska, tjocka botten.

 

Panpizzan är idag vanligast i USA, men dit kom den ursprungligen från Italien. Italienska invandrare förde med sig sina recept, och dessa utvecklades och förändrades i USA till en rad lokala varianter. Den pizza som finns idag i USA, som kanske är närmast de ursprungliga recepten, är den som kallas siciliansk pizza. Den liknar till mångt och mycket den panpizza man kan hitta i Sverige, då den serveras i fyrkanter och har en tjock botten. Formen och bottens tjocklek beror på att pizzan tillagas i en djup ugnsplåt.  På Sicilien var motsvarande pizza känd som sfincione eller foccacia med toppings, och var populär på den västra sidan av ön så långt tillbaka i tiden som på 1860-talet. Vanliga toppings på den tiden var lök, ansjovis, tomater, örter och starka ostar.GreenLanternPizzaDetroitStyle

 

Efter att denna sicilianska pizza kom till USA har den som sagt ändrat form något. En lokal variant av pizza som har sitt ursprung i den sicilianska pizzan är till exempel det som kallas Detroit style pizza. Denna pizza är fyrkantig, och har en tjock botten som är frasig till konsistensen. Det beror på att den gräddas två gånger i en mycket väloljad panna. På pizzan lägger man vanligtvis toppings som pepperoni och grön paprika. En annan egenhet med denna pizza är att man lägger såsen ovanpå osten, istället för tvärtom.

 

Om du föredrar en rejäl hamburgare framför en pizza, och gärna kombinerar maten med lite sport och lek, är O’Learys i Kista rätt restaurang för dig. Där kan du nämligen njuta av en meny fylld av klassiska amerikanska rätter, och se på sport som underhållning medan du äter. Dessutom är O’Learys i Kista ett av de bästa ställena att spela bowling i Stockholm, så du kan leka och sporta själv efter maten.

Taggar:
techcompass