Pizza

Oortodoxa pizzor

Pizza är en maträtt som de flesta älskar och även en maträtt som finns i olika smaker, former och prisklasser. Majoriteten av pizzorna ute i världen är runda och antingen har tjock eller tunn brödbotten, men det finns undantag. Ta till exempel Calzone som är en av de inbakade pizzorna dock görs både dessa runda och de inbakade pizzorna på samma sätt, i en ugn. Det finns en annan variant av pizza som kallas panpizza, skillnaden mellan panpizza och de övriga pizzorna är sättet pizzan tillverkas på och därför ser den lite annorlunda ut gentemot de andra pizzorna.

Pizza är en populär maträtt

Pizza_al_taglioPanpizza är tjockare i storleken med en tjock botten och tjockleken beror på att pizzan tillverkas i en långpanna. Därav tillkom även pizzans namn: panpizza, ibland försvenskas namnet till pannpizza. Det är inte alltid plånboken är välfylld med pengar och när le rouge är för dyrt, då är panpizza det utmärkta alternativet för att få en god och mättande måltid. Pizzan är idag en populär maträtt i framförallt USA men panpizzan har sitt ursprung från pizzornas land: Italien. Det finns även en siciliansk pizza som anses vara närmast det ursprungliga receptet från Italien. Liknelserna med den svenska panpizzan är slående då den siciliansk är fyrkantig och även den har en tjock botten. Panpizza ligger även i en bra prisklass vilket gör att du får mer för pengarna och även blir mätt. Ingredienserna i panpizzan är desamma som i övriga pizzor och du kan även bestämmas själv vilken topping du vill ha.

Mer för pengarna

Pizzor är något som är en av de populäraste maträtterna världen över och du kan hitta pizzor i nästan varenda restaurang, pizza ses som ett säkert val när man inte vet vad man vill ha. Vanligtvis är formen rund och tunn botten men pizzan har många former bland annat inbakad och även fyrkantig. Dessa fyrkantiga pizzor kallas panpizzor men de är inte annorlunda för att de är fyrkantiga eller för deras fyllning utan det är hur tillverkningen av pizzan gick till. De pizzor bakas nämligen i en panna. Den siciliansk pizzan anses vara den som är närmast ursprungsreceptet från Italien, även den tillagat på ett annat sätt i en djup ugnsplåt därav den tjocka botten. Vår svenska panpizza kan man säga härstammar från den sicilianska pizzan, panpizza är både billigare och man får helt enkelt mer för pengarna då botten är tjockare än de övriga pizzorna som finns på pizzeriorna i landet.

techcompass