Pizza

Kebabpizza

Kebabpizzan är trots sitt italienska och turkiska ursprung en mycket svensk företeelse, som inte förekommer i några andra delar av världen. Varken i Italien eller i Turkiet kan du till exempel hitta en liknande kreation. Efter att den första svenska pizzerian öppnade i Västerås 1947 av en italienare, har kebabpizzan uppstått genom osmos från andra kulturer som invandrat till landet. Svenskarnas fascination för denna snabbmatskombination möts av oförståelse från omvärlden; när den svenske musikproducenten Johan Kugelberg, som bor i New York, beskrev våra svenska pizzavanor och vilka toppingar vi tycker om på bloggsidan Huffington Posts, svarade många läsare med äcklade eller i bästa fall fascinerade reaktioner. Andra pizzatoppingar som Kugelberg beskrev var jordnötter, bearnaisesås, ananas och banan, men kebabpizzan var den som väckte flest (och värst) reaktioner. Kebabpizzans klassiska toppings består av tomatsås, ost, lök, färska tomater, peperoni och kebabkött, liksom en sås som läggs på efter gräddning och som består av yoghurt med olika kryddor. Det råder delade meningar i landet om huruvida färsk isbergssallad också ingår i en kebabpizza, vilken i så fall också läggs på pizzan efter att den gräddats. Vissa pizzerior har också utvecklat en avart där pommes frites läggs på pizzan. Denna kombination går uppenbarligen inte hem hos folk utanför Sverige.kebabpizza

I Sverige är däremot kebabpizzan den allra mest populära pizzan, i alla fall på nyårsdagen. Nyårsdagen är utan tvekan den dag då svenskarna äter mest pizza – fler än dubbelt så många som under årets övriga dagar. Hela 150 000 svenskar tar sig under nyårsdagen till en pizzeria i mjukisbyxor för att avnjuta ett bakfullt skrovmål. Av dessa svenskar beställer den stora majoriteten en kebabpizza. Anders Signell, som är vd på OnlinePizza, ger en möjlig förklaring till kebabpizzans omåttliga popularitet: den kombinerar två storsäljare i en – pizza och kebab. På OnlinePizza säljer de tre gånger så mycket pizza på nyårsdagen som under årets övriga dagar, och Signell menar att kebabpizzan absolut är den populäraste pizzan.

Om du vill prova på att göra din egen kebabpizza, eller kanske vill variera dig och laga en pizza med en annan topping, kan du hitta recept på pizza och inspiration på Matklubben.se.

Taggar:
techcompass