Pizza

Hur onyttigt är pizza?

Att pizza är onyttigt är nog ett påstående som de flesta skulle hålla med om. Trots det äter vi svenskar mycket pizza. Det är inte svårt att förstå: pizza är gott, relativt billigt, och det finns en pizzeria i snart sagt varje gathörn. Men vad är det egentligen som gör pizzan så onyttig, och går det att råda bot på det?

Innehållsmässigt är pizzan egentligen inte dålig mat. Den innehåller kolhydrater (från botten), protein (till exempel om man har skinka på pizzan) och vitaminer och mineraler (om man har någon grönsak på pizzan). Tyvärr består den största delen av innehållet av fett, vilket beror på att osten på pizzan är så fet. Om du gör en pizza själv kan du ju påverka vad du vill ha på den, och välja fettsnålare och nyttigare alternativ.pizza-711662_1280

Men det största problemet med pizza är alltså egentligen inte näringsinnehållet. Istället är boven i dramat portionsstorleken. En pizza som man bestället på en pizzeria väger oftast ungefär ett halvt kilo, och innehåller ungefär 1300 kalorier. Tillsammans med den läsk eller öl som vi ofta dricker tillsammans med pizzan blir det ungefär 1500 kalorier, vilket är nästan hela det rekommenderade kaloriintaget för en dag. Lösningen på problemet är då att inte äta hela pizzan. Om man har beställt den, och äter den hemma, kan man ju helt enkelt spara halva pizzan till en annan dag. Äter man på restaurang är det förståeligt att man inte bara vill lämna halva pizzan på tallriken. Numera blir det dock allt vanligare att man kan be om att få ta med sig maten som blivit över på restaurang. Om du tycker att det känns pinsamt kan lösningen istället vara att dela pizzan med en vän, och komplettera med en sallad. Undvik också att dricka läsk eller öl till pizzan, så sänker du kaloriintaget med mer än hälften: en halv pizza med sallad och vatten landar på 550 kalorier, vilket man kan äta med gott samvete.

Om man ändå känner att pizzan är för onyttig för ens kosthållning finns det andra goda och fräscha matalternativ som är lika billiga och lättillgängliga som en pizza. Ett exempel är Sandys mat, som du kan beställa via catering – lättare än så blir det inte!

Taggar:
techcompass