Pizza

Drycker som passar till pizza

Många ser pizza som snabbmat man äter en lat helgeftermiddag, men pizzan kan också vara en fin rätt gjord för gourméer som serveras på restaurang. Oavsett hur man äter pizza finns det fler drycker än läsk eller öl som passar till denna mångsidiga rätt.

Vin är en klassisk måltidsdryck, och passar även till pizza. Både rött och vitt vin går bra, men för samtliga viner gäller att ett lätt och fruktigt vin passar bäst till pizza. Man behöver dock inte akta sig för viner som har stora smaker, snarare tvärtom. Toner av körsbär, citrus, päron, vanilj, vinbär och krusbär passar alla utmärkt till många olika sorters pizzor: pizzor med skaldjur, tonfisk, ruccola, salami, köttfärs, parmesan, pinjenötter och många andra smakkombinationer. Om man vill dricka ett italienskt vin för att matcha vad som skulle kunna kallas Italiens nationalrätt passar det röda vinet Ripasso särskilt bra till pizza. Föredrar man rosévin går det naturligtvis också bra att dricka till pizza. Eftersom det är en sommardryck är de allra flesta roséviner lätta och fruktiga, vilket gör dem välanpassade som pizzadryck. I slutänden handlar valet mellan rött, vitt eller rosé om personlig smak.

Om man vill fira något särskilt går det också utmärkt att dricka mousserande vin till pizza. Torra mousserande viner är de som passar bäst, och vill man hålla sig till det italienska temat passar ett proseccovin utmärkt. Många passande italienska mousserande viner kommer från regionen Trentino-Alto Adige, som man alltså kan hålla utkik efter när man letar efter ett bubblande tillbehör till sin pizza.Drycker som passar till pizza 1

Vill man bjuda på en helt italiensk afton kan man efter maten bjuda på lite grappa. Grappa är ett italienskt brännvin gjort på den druvsaft som blir över efter vinproduktionen. Druvresterna kallas på italienska för vinaccia. Grappa ansågs tidigare vara en dryck av dålig kvalitet, eftersom den producerades av ”rester”. Numera tillverkas dock även grappa av hög kvalitet. Skillnaden beror på vilken råvara man använder. Om vinaccian kommer från produktionen av ett fint vin används bara runt 60-70 % av druvsaften till vinet, vilket gör att det finns mycket saft och arom kvar till grappan. Druvresterna av viner av sämre kvalitet är mer urpressade, vilket gör att grappan knappt får några aromer alls. Du kan köpa grappa av hög kvalitet på Bodegashop.com.

techcompass